Glosar Termeni Tipar Digital
Big (biguire): Semn trasat pe carton prin presare pentru a facilita plierea ulterioara dupa acea linie.
Brosare: Procedeu tehnic prin care se realizeaza legarea blocului de carte sau a interiorului unei reviste de coperta, utilizandu-se clei cu uscare rapida incalzit la temperaturi mari. Sunt folosite doua tipuri de clei: clei de cotor (flexibil) si clei lateral (dur).
BT (bun de tipar): 1. Acordul dat de catre client sau de catre responsabilul cu calitatea din cadrul tipografiei cu privire la calitatea produsului tiparit; 2. Un exemplar din tiraj care respecta toate normele de calitate impuse.
Capsare: Metoda de legare in care colile indoite pe mijloc sunt prinse de la exterior catre interior cu capse metalice. De obicei, un astfel de fascicol nu contine mai mult de 96 de pagini.
Carton: Termen generic pentru hartie consistenta, de cele mai multe ori multistrat, cu gramaje variind intre 115 si 500 de grame/mp, in unele cazuri chiar mai mare; este folosit adesea pentru aplicatii grafice, tipar sau ambalaje.
Tipuri:
- Cretat
- Dublu cretat mat/lucios
- Eco
Carton de legatorie (mucava): Carton pentru legatorie cu fete gri, realizat din fibre reciclate. Se foloseste la coperti si cotoare pentru carti, legatorie, cutii, albume, jurnale, jocuri etc. Se preteaza pentru urmatoarele operatiuni post tiparire: debitare circulara, stantare, perforare, faltuire, crestare, biguire, gaurire si frezare.
Carton duplex (GD): Carton multistrat, cretat pe o fata, cu spate gri, tip GD2 si GD3. Carton duplex tip GD2 si GD3, multistrat, fabricat din celuloza albita si pasta din hartie reciclata, cu fata albita si spate gri. A fost conceput pentru a asigura eficienta ridicata a proceselor de tiparire si conversie, cu un minim de pierderi si deseuri.
Carton duplex cu spate alb (GT): Carton cromo cu fata alb-lucioasa, cretata si spate lucios din celuloza si pasta de hartie reciclata, albita. Carton multistrat, cu densitate mare, fata dublu cretata si spate alb.
CMYK: Cyan, Magenta, Yellow si blacK. Cele patru culori de baza care sunt folosite in tiparul policrom. In DTP, reprezinta una dintre gamele de culori etalon, celelalte fiind: HSB, PMS si RGB.
Codul Pantone: Sistem de culori cu peste 1200 de nuante creat de firma Pantone Inc.
Cotor: Parte componenta a unei carti care reprezinta locul unde are loc legarea colilor de tipar prin brosare, coasere sau capsare.
DTP (desktop publishing): Crearea pe un calculator a documentelor care urmeaza a fi publicate. Utilizatorii creeaza pagini layout cu text, grafica, fotografie si alte elemente vizuale utilizand soft-uri precum QuarkXPress, Adobe InDesign, Microsoft Publisher, Apple Pages etc.
Emboss: Procedeu de formare prin presare a unei imagini in relief pe hartie sau carton. Se mai numeste si “timbru sec”.
Fluturas: Tiparitura de dimensiuni mici (de obicei jumatate din A5), adusa la dimensiunea dorita prin taiere la ghilotina.
Folie: Invelis metalic sau colorat, in coli sau role, utilizat in procesul de tiparire si embosare.
Folio si emboss: Procedeu de imprimare a unei imagini in relief pe o suprafata fara a folosi cerneala, ci o folie colorata care este presata la caldura.
Fonta de culoare: Imagine test in care cerneala acopera intreaga suprafata a colii de tipar pentru a se verifica presiunea si nivelul de ungere a valurilor.
Format: Dimensiunea produsului (lungime si latime). Pe langa formatele de baza enumerate mai jos, exista si formate intermediare, realizate in funtie de cerintele clientilor sau de posibilitatile utilajelor de tipar. Principale formate de baza sunt:
A0 (841×1189), B0 (1000×1414), A1 (594×841), B1 (707×1000),
A2 (420×594), B2 (500×707),
A3 ( 297×420), B3 (353×500),
A4 ( 210×297), B4 (250×353),
A5 ( 148×210), B5 ( 176×250).
Ghilotina: Utilaj dotat cu un cutit folosit pentru taierea, pregatirea si finisarea materialelor tiparite.
Grad de alb: Proprietate determinata vizual, caracterizata prin stralucire ridicata, grad inalt de difuzie a luminii si minimum de culoare.
Gramaj: Greutatea in grame pe metru patrat a hartiei sau a cartonului. Mai este denumita si greutate de baza.
Hartie dublu cretata ( DCL, DCM – Dublu Cretata Lucioasa / Mata): Hartie cu un grad de finisare ridicat pe ambele fete; se produce in varianta lucioasa si mata. Se utilizeaza in general la coperti, materiale publicitare, cataloage, publicatii de arta, calendare, flyere, fluturasi, mape, brosuri, reviste. Are un grad de alb extrem de ridicat si o foarte buna finisare a suprafetei.
Hartie autocopiativa: Hartie care permite realizarea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon. Hartia transforma presiunea intr-o reactie colorata care transfera imaginea pe copie. Hartiile autocopiative sunt in principal folosite pentru facturi, chitante, vouchere, ordine de plata etc.
Hartie cretata: Hartie baza care a fost cretata cu o pelicula, formata in principal dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti care imbunatatesc calitatile suprafetei hartiei.
JPEG (Joint Photographic Experts Group): Format grafic puternic compresat, creat pentru a da fotografiilor o inalta rezolutie.
Laminare: Aplicarea pe o coala de hartie sau de carton a unei folii din plastic transparente prin presare la cald cu scopul de a o proteja si de a realiza o finisare lucioasa sau mata.
Magenta: Una dintre culorile de baza folosite in procesul de tipar. Reflecta lumina rosie si albastra si absoarbe lumina verde. Este deseori confundata cu rosu.
Mostra: Material sau produs finit care reprezinta un etalon pentru eventualele retipariri.
Portable Document Format (PDF): format universal de fisier care pastreaza fonturile, imaginile, grafica si paginarea oricarui document sursa, indiferent de aplicatia si platforma pe care a fost creat.
Plastifiere: Operatiune prin care se aplica la cald o folie de plastic peste suprafata de carton sau hartie.
Pliant: Produs tipografic de dimensiuni mici continand maxim o coala de tipar, realizat prin impaturirea (plierea) paginilor in forma dorita.
Policromie: Tipar executat folosindu-se toate culorile de baza (tipar color).
Raster: Punct realizat prin descompunerea de culoare. O imagine este compusa din mai multe puncte de raster.
Retus: Metoda de lucru asupra graficii sau a separatiei culorilor, realizata in scopul corectarii eventualelor greseli sau al cresterii calitatii imaginii.
Rezolutie: Proprietate care se refera la calitatea materialului obtinut. Se exprima in dpi (dots per inch). Cu cat numarul de puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.
Saturatia culorilor: Gradul de densitate a culorii pe care o poate avea o suprafata tiparita. Stralucirea culorii este mare la hartia cu suprafata neteda si scazuta la hartia cu suprafata neregulata, asa cum este hartia necretata. Acest lucru se produce datorita faptului ca cerneala intra mai adanc in hartia necretata. Reprezinta natura culorilor in termenii densitatii. O culoare cu o saturatie mare va avea valori densitometrice ridicate in comparatie cu o culoare care are o saturatie scazuta.
Serigrafie: Inscriptionare folosita pentru a imprima pe o larga varietate de materiale, cum ar fi hartie, carton, plastic, sticla, metale, tesaturi etc. Printre produsele care pot fi inscriptionate prin serigrafie se numara: postere, etichete, decals, signage si toate tipurile de textile si circuite imprimate. Avantajul procesului de marcare prin serigrafie consta in faptul ca presa poate imprima pe substraturi de orice forma, grosime si marime. O caracteristica importanta a inscriptionarii prin serigrafie este vascozitatea ridicata a cernelii care poate fi aplicata pe substrat in comparatie cu alte metode de imprimare.
Stantare: 1. Taierea imaginii create pe hartie sau carton in forma finala. 2. Perforarea placilor tipografice pentru a putea fi puse in utilajul de tipar in scopul unei mai bune suprapuneri.
Stanta: Cutit metalic montat pe o placa de lemn, folosit pentru a taia in forma dorita imaginea tiparita pe coala de hartie sau de carton.
Tipar: Transpunerea unei imagini si/sau a unui text pe hartie.
Tipar full color (full policromie): Procedeu de tiparire prin care se combina cele patru culori de baza sau derivate din acestea, in scopul crearii unei imagini finale.
Tiraj: Numarul de exemplare comandate de catre client, ce urmeaza a fi tiparite.